wedstrijdverslag decorette bc amersfoort – dunlop dkc

door Jan Nijkamp


Vanavond keek ik mee naar de thuiswedstrijd van Decorette Amersfoort Team 1 tegen Team 1 van het Haagse DKC. De gasten kwamen onder meer met hun vedetten Michiel Kruijt en Manon Sibbald en verder met de jongelingen Gijs Duijs en Charissa Kuiper. Verder kwamen mee Marlies Baan, Tom Blinde en Kiona van der Werf. Na de Team Yell van beide teams startte de avond met de beide dubbelpartijen. Jelle Maas en Ruben Wijnands speelden wat onwennig bij aanvang, maar na de interval kwam er snel meer lijn in hun spel. De shuttles vielen nu binnen de lijnen in plaats van erover.


In de 2e set was het Ruben Wijnands die mij positief opviel. Hoewel de tegenstand van de DKC-spelers heftiger was dan in de 1e set werd er aan Amersfoortse kant goed partij gegeven. Er ontstond een gelijkwaardige partij, waar beide teams aanspraak op setwinst konden maken. Uiteindelijk bleek het geen setpoint, maar matchpoint, omdat Jelle en Ruben de set met 21-19 beslisten.


Bij Decorette BC Amersfoort dames Renske Kwakkenbos in het veld samen met Meike Versteeg. Het was tot de interval niet best wat onze dames lieten zien. Zoveel fouten, ja dan kan je op dit niveau eigenlijk niet winnen. Toch werd er wel door Renske en Meike gewonnen (21-15), dan moet de tegenstander een nog mindere prestatie hebben geleverd. Gelukkig is er dan nog een 2e set, waarbij je het een en ander recht kan zetten. Ik zag een veel betere 2e set. Een gelijkwaardige set. De beide teams hadden de schroom van zich af geslagen en gingen “all the way”. Meike hervond zichzelf en kwam nu met rake klappen, die direct in punten werden omgezet. Renske had soms wat pech, wanneer de shuttle kort bij het net voor het scoren lag, maar ze de return in het net propte, maar overall was de prestatie vandaag voldoende om ook de 2e set met 22-20 winnend af te sluiten. Stand is 2 voor Decorette BC Amersfoort en 0 voor DKC.


Dan de enkelspelen. Hans van Os nam het op tegen Tom Blinde. Het werd een gelijkwaardige partij, waarbij de spelers niet voor elkaar onder deden. Toch was Tom aan het einde van de 1e set net wat subtieler en won met 19-21. In de 2e set kon Hans het einde van de set niet meer ombuigen. De precisie ontbrak, waardoor Tom met 15-21 de winst opeiste. Jammer Hans. (Toch nog leuke slagen in je spel kunnen ontdekken). Dan de 1e damesenkel en daar verscheen Anouk van Wijk die het tegen (jawel) de veel ervarener Manon Sibbald moest opnemen. Was deze move van coach Massing een kwestie van opoffering, of wilde hij 2 punten in de dames enkel ophalen? In die 1e set had Anouk weinig in te brengen en was Manon Heer en Meester. Toch keek ik raar op dat de setstand 19-21 bleek te zijn. In mijn beleving was Manon in die 1e set vele malen sterker dan Anouk. In de 2e set zagen we al een veel beter ogende Anouk, maar Manon was nog steeds “Up and Kicking”. De veel betere slagen van Anouk deden haar de 2e set op haar naam zetten met 21-18. Ja en dan gaat het in zo’n 3e set om “The survival of the fittest”. En met dat soort spelletjes verlies je al gauw van deze “well in shape” verkerende Anouk van Wijk. Wat een souplesse wat een ausdauer, jawel was me een wedstrijd die tot het einde toe fraai spel liet zien. Beide dames zijn een sieraad voor de badmintonsport. Ik ben er echt voor gaan zitten en heb er echt van genoten.


Dan de volgende heer en dame in het enkelspel. Meike Versteeg zag ik de strijd met Marlies Baan aanbinden. Hoewel van strijd was in de 1e set geen sprake, toch Meike? Het was meer de kat uit de boom kijken. Hoe sterk was Marlies vanavond? Nou, die Marlies was goed bezig kan ik iedereen vertellen. Meike kwam met de staart tussen de benen na die 1e set van de baan. Verloren, maar ook hier 19-21 en ik was er toch van overtuigd dat Meike er in die 1e set niets van bakte. Dan moest Meike het maar in de 2e set laten zien. En ja hoor het tij keerde en Meike’s slagen troffen vaker het doel. Ze liep een paar puntjes uit en bleef voorsprong houden. Met 21-16 bereikte ze tot mijn opluchting de 3e set. Toen zag ik weer de Meike die ik heel vaak van dichtbij heb mogen zien spelen. Wat een fijne slagen heeft dat meisje. Niet dat nu alles lukte in die 3e set. Nee, dat niet, maar het spel was in evenwicht en de slagen van Meike waren veel doeltreffender dan in die 1e set. Ik zeg altijd maar zo: Beter in 3 sets gewonnen, dan in 2 verloren. Ja toch.


Bent u er ook klaar voor? De wedstrijd waar we naar uitkijken staat te beginnen. Niels Veenstra tegen Michiel Kruijt. Zou het Niels vandaag lukken om deze figuurlijke “Noeste Eik” te vellen? Nou nee, dat lukte niet, omdat Niels geen partij kon bieden in de 1e set. Hij ging dramatisch van start en kon zich niet snel herstellen. Daarom werd er 12-21 afscheid van de 1e set genomen. Was er dan helemaal niets om over te schrijven??? De 2e set. Dat werd een interessante, omdat Niels kon bijblijven, maar helaas niet heersen. Nee die ouwe van TFS uit Barendrecht en nu van DKC was vandaag gewoon beter. Niels jongen, er komt binnenkort nog een ontmoeting en dan ga je opnieuw een kans krijgen.


Na 6 gespeelde partijen is het 4 voor Decorette BC Amersfoort en 2 voor DKC. Is het straks polonaise, of geven de teams elkaar een boks. Het was al gauw duidelijk dat Jelle en Anouk niet opgewassen waren tegen de inbreng van het DKC-koppel Charissa Kuiper en Gijs Duijs. Iets te veel forced errors van onze gladiatoren en vast spel van de tegenstanders uit Den Haag. 9-21 en 12-21, daar zullen we kort over zijn.


Veel meer was er op de andere baan te bekijken. Renske Kwakkenbos en Hans van Os hadden de 1e set weliswaar met 13-21 moeten inleveren, maar gingen in de 2e set lekker. Hans kwam in zijn ritme en Renske zat goed in de beweging naar voren. En als dat gebeurt dan zul je niet opkijken dat Hans en Renske door gingen voor een 3e set. In die 3e set was het echt geniet geblazen. Beide teams streden voor de winst en maakten veel mooie punten. Aan het einde merkte ik aan de spelers dat de nervositeit toenam. Renske sloeg haar service in het net. Iets wat Kiona van der Werf in de daaropvolgende beurt ook deed en Hans van Os sloeg zijn service over Kiona heen, maar die belandde in de tramrails en dat is nooit goed bij een service. Bij de stand 21-22 ontspon zich nog een heuse rally, maar die viel voor het Amersfoortse duo aan de verkeerde zijde, waardoor de winst van deze game naar DKC is gegaan.


De eindstand werd vanavond 4 tegen 4 en blijft de stand tussen de beide ploegen op 2 punten in het voordeel van DKC. Momenteel plaats 5 voor DKC en plaats 6 voor Decorette BC Amersfoort. Op 6 november zijn we te gast bij Dropshot en op 13 november ontvangen we AMOR uit Groningen.