fikse conditie training afgesloten met een trainingsweekend

Voorbereiding competitie seizoen 2020-2021 zit er op.
Een fikse conditie training en afsluitend met een trainingsweekend.

Conditie training:
Ik werd benaderd door Lennart Bijkerk met zijn intense wens, of ik bereid was om weer eens een stevige conditietraining te geven. In eerste instantie was ik niet echt enthousiast om dit weer op te pakken, maar na enkele momenten van twijfel ging ik toch akkoord. Voorwaarde was dat  er genoeg deelnemers waren die bereid waren om ook de 8 trainingen die in de planning stonden echt te komen. Maar dat was erg teleurstellend. Ik had een planning gemaakt voor de maand augustus met de roemruchte en beproefde conditieopbouw. Die heb ik jaren met veel succes gebruikt om badmintonspelers conditioneel voor te bereiden op een nieuw seizoen. Zowel de deelnemers als ikzelf moeten allerlei dingen regelen om op de gemaakte planning en afspraak op tijd aanwezig te zijn. Bij de eerste training maandag 3 augustus om 18.30 uur, was het al gelijk raak. Slechts  7 spelers  van de 20 die zich opgeven hadden !! Dat was gelijk al een teleurstelling. Maar fanatiek als ik altijd ben en met volle overtuiging heb ik de eerste training gegeven in de hoop dat het donderdag beter zou zijn. Donderdag was de tweede training van het programma, maar ook daar ook een teleurstellende opkomst van maar 8 deelnemers. Maar ook hier heb ik mij volop ingezet om een goede training af te leveren aan de wel aanwezige spelers. Ben wel wat gewend in al die jaren en de laatste jaren dat ik alleen individueel bezig ben geweest met spelers die fulltime trainden. Dat gevoel kreeg ik nu ook weer, als je de slechte opkomst ziet. Van de 20 spelers die zich hadden opgegeven waren er 7 die niet eenmaal de moeite namen om te komen, 2 spelers 1 x en 2 spelers 3 x. Dat is erg droevig en niet acceptabel, stel voor dat ik dat zou doen. Dat alle spelers er waren en stonden te wachten wanneer de trainer eens komt op dagen, dan zou de wereld te klein zijn geweest. Maar dat alles heeft mij niet weerhouden met name voor de fanatiekelingen die er wel waren en die zelfs 8 trainingen hebben gevolgd. De groep heeft het fantastisch gedaan en daar heb ik bewondering voor, die echt tot het uiterste zijn gegaan en veel kwaliteit in de trainingen hebben gelegd. De instelling was zeer goed, het was dood of de gladiolen mentaliteit en dat is zo mooi om te zien. Ik ben er van overtuigd dat deze spelers een zeer goede basisconditie hebben opgebouwd voor het nieuwe seizoen. Uitgangspunt was dat een zware wedstrijd van 3 games, die wel 1 uur of langer kan duren volgehouden moet worden. Daar hebben een aantal deelnemers zeker aan voldaan. Het is zeker geen uitzondering meer dat een wedstrijd meer dan 1 uur duurt. Het is nu belangrijk na een goede conditie opbouw, snel om te zetten naar baantrainingen. Ook zal je ondervinden dat je zware intervalbaantrainingen goed kan weerstaan en sneller herstelt. Na die periode zal je sneller naar een acceptabel niveau groeien dat je gewend was.
Het verbaasde mij wel, dat Rune tijdens de geplande buitentrainingen Hans van Os en Niels Veenstra baantrainingen gaf. Deze spelers hadden ook mee kunnen doen aan deze buitentrainingen en daarna de zaaltraining. Met enige aanpassingen had dat best een meerwaarde kunnen hebben voor deze spelers en andere spelers van de club. Maar daar zullen zij wel een andere mening over hebben. Het is jammer, dat het is gebeurd.

Trainingsweekend:
Aansluitend aan de conditietrainingen een trainingsweekend, is een voorwaarde om gelijk je basisconditie om te zetten in baantrainingen. Dit  is de bedoeling van een trainingsweekend. Veel en langdurig met shuttle op de baan, om gevoel in je slagen te krijgen en je coördinatie op de baan te krijgen. En dan is het belangrijk dat je slechte of matige conditie je niet in de weg staat. De meeropbrengst van je baantrainingen hangt daar vanaf. Als je basisconditie voldoende is, dan kun je juist de meeropbrengst ontvangen.
Als dat niet het geval is, dan is het trainingsweekend een opbouw geweest van conditie en  geen meeropbrengst geven. De opkomst op zaterdag was slecht en zondag matig en daar begrijp ik niets van. De club en TC doen er alles aan, om hun zo geliefde sport de spelers voor te bereiden op de competitie. Dan is het teleurstellend dat er dan zo weinig spelers daar gebruik van maken. Het was wel erg jammer dat Freek Golinski en Natalia Perminova door privé omstandigheden niet konden komen, alles was daarvoor geregeld. Maar desalniettemin is het kwalitatief een goed trainingsweekend geweest, die door Rune is gegeven. Ook voor de inwendige mens is goed voor de deelnemers gezorgd. Peter Landman en Fred van Wankum hebben 2 x een lunch voorgeschoteld en de keuken prinsen Frank Schotel en John van Dijk hebben een geweldig geslaagde diner op zaterdag geserveerd.

Zo kwam er een eind aan een goed geslaagde en goedbedoelde voorbereiding die helaas door te weinig spelers werd bezocht.

Met vriendelijke groet,
Fred van Wankum