Door de ogen van een fan: Decorette BC Amersfoort – Roosterse

Bedankt Jan Nijkamp voor het opsturen van je verslag van de wedstrijd van zaterdag 2 oktober.


Gisteravond via de livestream naar Decorette BC Amersfoort – Roosterse gekeken. Eerst de voorbeschouwing die bestond uit het inslaan van de spelers op de baan. En voor aanvang van de wedstrijd de aanmoedigings Club Yell van beide verenigingen. Alleen gezien, maar helaas niet gehoord (geen geluidsregistratie en dat is wel jammer)


Het bal opende met de beide dubbelspelen. Madouc Linders en Meike Versteeg namens de Keistedelingen op tegen Xenia Koelmel en Dorien Lups speelsters van Roosterse BC. Wat mij opviel was het onzekere spel van de BC Amersfoort dames. Hun spel ging gepaard met veel shuttles buiten de lijnen en in het net. Niet dat het aan de overzijde zoveel beter was, maar beduidend minder fouten wat leidde tot 12-21. In de 2e set dezelfde dames, maar vooral aan Amersfoortse zijde veel meer inzet en wil om te winnen. Met name Madouc gaf zich helemaal in deze game en nam Meike mee op sleeptouw, 21-13. In de beslissende 3e set zagen we dat Meike en Madouc een ruime voorsprong namen en de set gedecideerd op hen conto bij schreven met 21-8.


Bij de heren stond de sterkste opstelling in het veld met het duo Jelle Maas en Ruben Wijnands. De mannen ondervonden in de eerste set stevige weerstand van het koppel van Roosterse Rick Steuten en Patryk Szymoniak. Na de hele eerste set tegen een achterstand te hebben aangekeken ging het BC Amersfoort duo er op en er over en wonnen de spannende 1e set toch nog met 21-18. De 2e set leek een kopie van de 1e set te gaan worden, maar na de interval liepen Jelle en Ruben toch snel uit naar de winst in 2 sets door de 2e set met 21-12 te laten optekenen. Het zag er even niet naar uit, maar wel lekker 2-0 is de voorsprong. Nu door naar de singles.


BCA speler Niels Veenstra had een sterke opponent geloot. De voor Roosterse spelende Noah Jongen. Dat was ook duidelijk in het werdstrijdverloop te zien. Hoewel Niels de hele 1e set op achterstand had gestaan, was hij toch wel tevreden met deze eindsprint 21-19. Ook de 2e set was het spannend, maar Niels was wel de speler die recht op de eindoverwinning bleef houden door de 2e set uiteindelijk met 21-17 te beslissen.


Op de andere wedstrijdbaan kon de voor Amersfoort spelende Anouk van Wijk haar talent aan het publiek showen. Dat deed ze toch heel overtuigend in de 1e set door Flora Wang met 21-12 achter het net te plakken. Ik zag wel (althans zo leek het) dat Anouk, meer dan gebruikelijk, met haar hand de haar onderrug masseerde en dacht ik: ”O jee, toch geen rugblessure opgelopen?” Ik kreeg het toch enigszins benauwd (in hoeverre dit met het kijken naar een livestream kan) toen Anouk in die 2e set wel heel veel shuttles buiten de lijnen ging slaan en die hand steeds meer de onderrug bleef opzoeken. Ai ai ai weg de voorsprong en het werd 1-1, verlies met 10-21. Toch was er geen medische verzorging nodig tijdens de interval en kon de 3e set volgens het geplande schema op tijd beginnen. Heeft Anouk zich voldoende kunnen herstellen in de 2e set en in het korte moment tussen de sets. Was Coach Rune Massing in staat zijn pupil met het juiste advies het veld in te sturen? We zagen al snel dat beide dames gefocust waren en dat beide spelers zich na een scorend punt alleen maar met het herstel voor een volgende inspanning aan het oppeppen waren. Dit leidde soms tot kleine frustratie uitingen, wanneer de andere speelster de shuttle moest terug geven. Geen opzichtig onsportief gedrag, maar het ging vaak niet van harte. Wat een spannende game was dit. Helemaal toen Flora Wang in het midden van de wedstrijd nog even heel snel dichterbij kwam. Met goed spel kon Anouk van Wijk aan het einde van de partij gelukkig een aantal punten afdwingen en wist de jongeling deze wedstrijd op haar naam te zetten door met 21-17 deze 3e set te winnen.


Meike Versteeg had de eer om de strijd tegen de Limburgse Dorien Lups aan te gaan. Ik heb zo’n wedstrijd al eens eerder gezien en dat leverde ons toen hele interessante ontmoetingen op. Zou dat vandaag ook weer zo kunnen worden? Na een aantal slagen in deze partij vroeg ik mij af: ”Wat is er met Meike loos?” Ik weet dat Meike soms wat onzeker kan zijn en dat ziet er vaak uit als nonchalant. Helemaal onnodig, wanneer je weet dat ze over zoveel mogelijkheden beschikt en slagen in huis hebt, waarvan ik vaak lig te dromen. Natuurlijk je tegenstandster van vandaag is ook niet de minste, want Dorien Lups is zeker niet iemand die kunt afdrogen. Ook al zou je dat wel willen.


Meike deed het niet goed in de 1e set, want de opgebouwde kleine voorsprong liep aan het einde van de 1e set zomaar over in verlies met 20-22 en dat was even een tikkie. Niet alleen bij de speelster zelf kan ik u vertellen. Gelukkig kon Coach Rune Massing Meike met de juiste aanwijzingen weer op het juiste pad zetten en kwamen die machtige slagen weer langzaam terug in Meike’s spel en omdat Dorien nu minder van het spel had kon Meike de 2e set met 21-12 binnen halen en werd een 3e set mogelijk. Tot mijn geluk was het voor de dame uit De Meern nog niet over en kon Meike met haar speelwijze het Dorien onmogelijk maken om te exceleren. De meisjes ontliepen elkaar niet zo veel, maar aan het eind was het toch Meike Versteeg die haar voorsprong behield 21-15.


Hans van Os was in een heftige partij beland met Rick Steuten. Dat bleek de allermooiste wedstrijd van deze avond te worden. Rick legde veel energie in de 1e set en Hans moest een hoop repareren, maar dat ging hem niet slecht af. Toch was het Rick Steuren die de 1e set met 19-21 naar zich toe trok. Ik ben dan zo iemand die Hans niet laat vallen, maar of hij dan de 2e set kan winnen? Hahaha, Hans moet zoiets gedacht hebben van: ”Laat ze maar l*ll*n. Ik sla me een slag in het rond en vecht me helemaal suf. En dat gebeurde dan ook en het werd opnieuw 21-19, maar dan wel met Hans van Os als winnaar. In de 3e set was Rick niet de mindere, maar volgens mij wel de minst frisse speler. Ik moet nu echt een compliment aan Hans maken voor zijn spelinzet. Wat een volhouder is dat joch. Een speler die echt door de bodem heen gaat en dan zijn opponent zijn wil oplegt. Fantastisch om te hebben gezien. Ook al was het via de livestream. Die 3e set werd door Hans gewonnen met 21-19. Dat is grote klasse man.


Opnieuw vanavond een aangename verrassing 4 singels gespeeld en alle punten voor de thuisploeg. Het duel was dus al beslist BC Amersfoort won tegen een belangrijke concurrent in de Eredivisie. Zou het dan een 3e clean sheet op rij kunnen worden? Met dit verschil dat BC Amersfoort aan de schone kant zou blijven?


Alle ingrediënten waren aanwezig, maar er moest voor een clean sheet nog wel stevig worden gepresteerd. Jelle Maas en Anouk van Wijk …., ach waarom ook niet. Hey, zeg nou zelf we hebben het over Jelle Maas hoor. De Olympiër en het Amersfoortse talent. Nou we gaan het zien. 0-11 achter bij de interval. Wwwaaat zeg je! Ja echt, wat waren die slecht begonnen. Niks lukte en qua afstemming tussen de spelers liep het niet. Een grote sof. En de tegenstanders Noah Jongen en Flora Wang dat leken wel toppers uit het land van de Chinese Muur. 6-21 stond er na de 1e set op het scorebord. Wat Renske tijdens de interval tegen onze spelers heeft verteld zou eigenlijk aan haar in een interview gevraagd moeten worden. Daar moet zij de tegenstanders toch goed hebben geanalyseerd.


Ik zag dat Jelle en Anouk beter het veld verdeelden en dat Anouk niet enkel als net versiering was uitgenodigd. Met die insteek kreeg Anouk meer van het spel en kon Jelle zich dikwijls beslissend aan het net manifesteren. Snel aan het net afmaken noem ik dat. Waar heb ik dat spelletje meer gezien? Zoon, we noemen geen namen, maar de meesten weten wel over wie ik het heb. Een geslaagde tactiek die het tot het einde van de 2e set voldeed, 21-13. Dan de 3e set. De tactiek uit de 2e set voldeed natuurlijk niet meer. Helaas, maar gelukkig was de slagkracht van de tegenstanders minder effectief geworden. Het werd daardoor een gelijkwaardige set, die met enig geluk aan het einde onze kant opviel. De 3e set werd met 22-20 door BC Amersfoort gewonnen.


Tot slot zag ik de partij tussen Ruben Wijnands en Madouc Linders tegen Patrik Szymoniak en Xenia Koelmel. Daar kon ik niet zo lekker voor zitten, omdat mijn aandacht door de hierboven beschreven wedstrijd werd getrokken. Toch zag ik dat Ruben Wijnands nog altijd goed kan badmintonnen en vooral in de dubbel en de mix zijn mannetje staat. Zo ook in de combinatie van vandaag met Madouc Linders. Zo bescheiden als Madouc bij mij overkomt, zo bescheiden is haar aandeel in het veld helemaal niet. Tijdens deze wedstrijd werd haar inbreng van steeds groter belang. En ze deed het vandaag fantastisch aan de zijde van Ruben. Chapeau dame. Zoals we aan de stand van de beide sets kunnen zien kwamen Ruben en Madouc lekker in hun spel en bekroonde dit setje het met een 21-11 in 2 sets.


Gefeliciteerd met jullie comeback, na 2 erg teleurstellende uitslagen hebben jullie het als team weer aardig rechtgezet. Blijf deze vibe vasthouden in de volgende wedstrijd.